(seznam) Sem začetnik. Katerega brokerja izbrati

Številni vlagatelji so še zlasti na začetku vlagateljske poti v dilemi, katero trgovalno platformo izbrati. Prečesali smo ponudbo najpogosteje izbranih tujih brokerjev ter preverili, na kaj moramo biti pozorni.

 

Prvi korak k investiranju je izbira trgovalne platforme. Ponudbe je precej, zato so številni vlagatelji v dilemi, katerega ponudnika izbrati. Žal enoznačnega odgovora ni, predvsem je izbira platforme odvisna od tega, kaj želite početi, kakšno strategijo trgovanja boste ubrali, s katerimi inštrumenti boste trgovali, kakšen je vaš nivo znanja, ali potrebujete storitev svetovanja in tako dalje.

Zavedati se je treba, da je cilj trgovalnih platform en sam – aktivacija vlagateljev, da trgujejo, s tem povečujejo volumen in posledično broker povečuje tudi svoj profit. In zadnja leta, seveda v skladu z rastjo delniških tečajev in vse večjim zanimanje za trgovanje na borzi, prihodki in dobički online borkerjev letijo v nebo. Tudi brezpovizijske platforme, kot sta eToro in Trading212 mastno služijo, predvsem na neznanju svojih strank. Izkušeni trgovalci zato svarijo, da so sodobne trgovalne platforme lahko za manj izkušene prava klavnica. Večina namreč izgubi ves svoj vložek že v parih mesecih. Vse novotarije, ki smo jim priča danes od tako imenvanovega social trading, do kupovanja delčka delnice oziroma frakcije delnice, so pravzaprav orodja za pospeševanje prodaje in aktivacijo segmeta manj izobraženih in manj premožnih vlagateljev. Cel kup je tudi skritih stroškov, ki jih večina sploh niti ne zazna niti ne ve, da so bili obračunani. Pri izbiri brokerja je potrebno previden.

O trgovalnih platformah oziroma brokerjih smo se v podcastu Money-How pogovarjali s Tonijem Jukičem, ki ima bogato kariero delovanja v borznoposredniških družbah oziroma bankah, ki ponujajo trgovanje. Bil je član uprave borznoposredniške družbe Poteza, potem je bil 10 let zaposlen na danski Saxo Bank, kjer je med drugim bil tudi zadolžen za vodenje poslovanja banke na področju Srednje in Vzhodne Evrope.

 

Poplava borznih posrednikov oziroma platform za trgovanje marsikomu otežuje odločitev. Prihajajo tudi novi igralci na trg, ki ne le pocenijo naše nakupe, pač pa tudi poenostavljajo trgovanje in tudi varčevanje; kakšne so prednosti in pasti. Katerega brokerja izbrati, kaj se zgodi v primeru bankrota, kje so knjižene naše delnice, kako zamenjati brokerja, kdaj se to splača in kdaj ne? Na kaj biti pozoren pri izbiri brokerja? Kakšni so ceniki?  

Gosta: Matej Šimnic, analitik, Capital Genetics in Nikola Maljković, analitik, Optimtrader


DELAVNICA: Investiranje za začetnike in tiste, ki želijo utrditi osnove  


Slovenci trgujejo preko ...

Med Slovenci so najbolj priljubljene trgovalne platforme, kot so Trading212, Interactive Brokers, IG Index, eToro, ter partnerska podjetja predvsem Interactive Brokersa kot so Captrader, Optimtrader, Tradestation Global. Med ponudniki so precejšnje razlike tako v višini minimalnega zneska za odpiranje računov, omejitev glede finančnih instrumentov, kot tudi v višini trgovalnih kot netrgovalnih stroškov. Analitik Matej šimnic iz Capital Genetics se je zakopal v podrobnosti in naredil primerjalno tabelo. Pri primerjavi brokerjev pa si lahko delno pomagate tudi s spletno stranjo brokerchooser.com.