(monitoring) Kaj se ta hip dogaja na trgu nepremičnin?

Cene rabljenih stanovanj v Ljubljani so na zgodovinskem rekordu. V drugem četrtletju letos se nadaljuje močna rast cen nepremičnin. Cene rabljenih stanovanj so se povzpele na rekordne ravni tako v Ljubljani, Mariboru, kot tudi na ravni države. V prestolnici je potrebno za rabljen kvadratni meter odšteti preko 3.200 evrov, ob koncu prvega četrtletja pa skoraj 3.050 evrov. Rast cen je v enem četrtletju poskočila za dobrih pet odstotkov. Povečalo se je tudi število evidentiranih transakcij, kaže zadnji monitoring trga Nepremičnine PRO, ki ga pripravlja Capital Genetics v sodelovanju z IT partnerjem Arvio.

Marsikdo se sprašuje, ali je takšna rast cen vzdržna in kdo si sploh lahko po takšnih cenah privošči nakup stanovanja. Napihuje se balon, in marsikdo se sprašuje, kdaj bo ta počil. Trenutno beležimo 2,3-odstotno gospodarsko rast in nizko brezposelnost (7,7 odstotna stopnja registrirane brezposelnosti), največja tveganje za nadaljno rast cen na trgu nepremičnin predstavlja grožnja inflacije in podražitev gradbenih materialov, surovin ter gradbenih in obrtniških storitev. Po ocenah nekaterih analitikov so se v povprečju stroški okrepili za več kot 30 odstotkov. Marsikateri gradbinec, investitor ali kupec lahko zaradi naraščajočih stroškov gradnje tudi zaide v finančne težave. številni mirijo, da gre za začasen dvig cen, saj so se zaradi karantene v lanskem letu pretrgale dobavne verige.

IZRAČUN: Preverite, pri kateri ceni in višini plače so vam stanovanja dostopna

 

 

 

Vse manjši pa je tudi razkorak v cenah med novejšimi stanovanji (torej takšnih, ki niso starejša od 10 let) in starejšimi stanovanji. Podatki prvega polletja razkrivajo, da je bila povprečna cena novejšega stanovanja v prestolnici pri skoraj 3.600 evrih za kvadratni meter za 12 odstotkov višja od starejših stanovanj. Ta razkorak je bil pred leti bistveno večji, vse tja do 35 odstotkov. Pri novogradnjah, ki so bile zgrajene pred letom ali dvema in še niso imele lastnika, pa so se cene povzpele na preko 4.500 evrov za kvadratni meter in segajo vse tja do osem tisočakov.

Kaj pa transakcije?

V prvem polletju je bilo opravljenih skoraj 3.500 transakcij z rabljenimi stanovanji, kar je 9 odstotkov več kot v prvem polletju lani. Ob upoštevanju koronskih razmer, pa je število opravljenih transakcij opazno nižje kot pred koronskimi časi, ko je bilo v letih od 2017 do 2019 na polletje opravljenih približno 4.300 transakcij. Poleg epidemije in omejitev opravljanja dejavnosti, je na trg nepremičnin vplivala tudi uvedba strožjih pogojev za dodeljevanja stanovanjskih posojil Banke Slovenija ob koncu leta 2019.

Preverite tudi TOP 6 razlogov, da cene stanovanj še kar rastejo

 

Priporočamo

(podcast) Nova normalnost - pol milijona evrov za stanovanja in to brez oklevanja