Zakaj nismo vsi bogati, če so pravila investiranja nespremenjena že 300 let?

Pravila investiranja se niso spremenila že zadnjih 300 let, kažejo raziskave, ki so jih analizirali in zapisali v knjigi Invested. Ena prvih knjig o investiranju, morda celo prva, je bila napisana leta 1761 z naslovom Every Man his Own Broker od Thomasa Mortimerja.

Amazon.com: Every Man His Own Broker; or, A Guide to the Stock-Exchange. in  which the several classes of the public funds, commonly called the stocks,  are distinctly explained...: 9781584779315: Thomas Mortimer: Books

Če je vse znano in jasno, zakaj potemtakem nismo vsi v odlični finančni kondiciji? Zakaj nismo vsi finančno fit? 🤔

Preprosto! Ker ne upoštevamo zimzelena pravila upravljanja denarja! Ta pravila niso seksi. Ta pravila niso razburljiva. Konfeti ne bodo poleteli vsakič, ko jih boste upoštevali. Ta pravila so dolgočasna, rutinizirana, toda dobra novica je, da nam tehnologija danes omogoča, da jih avtomatiziramo.

Zimzelena pravila za postavljanje temeljev našega portfelja naložb:

🎯 Razpršenost! To lahko dosežemo z nakupom enega sklada. Pomembno je le, da znamo izbrati prave sklade!

🎯 Dolgoročnost! Na borzo vstopamo za 5, 10 ali 40 ali 50 let, ne za eno leto ali nekaj mesecev. Kje ste bili leta 2014 in zakaj takrat niste investirali? Nisem pristaš scenarijev, kaj bi bilo, če bi bilo ... toda, če bi kupili indeks vezan na S&P 500 (500 največjih delnic ameriških podjetij) januarja 2014, bi danes imeli 226 odstotkov več (preračunano v evre). Vmes so se dogajali padci. Največji, ko je izbruhnila epidemija koronavirusa (-33 %), potem malo manjši ob izbruhu vojne v Ukrajini. Na borzi nikoli ni dolgčas. So vzponi in padci. Vendar pod črto v 10 letih bi imeli 👉 226 % več. Seveda, je pomembno, da znamo tudi realizirati dobičke, a o tem, kdaj drugič.

🎯 Stroškovna učinkovitost! Z razvojem tehnologije postaja investiranje cenovno dostopno. Stane nas lahko nekaj evrov. Brezplačnih kosil pa tako in tako ni. Tam, kjer pravijo, da so brezplačni, je treba gledati razliko med nakupno in prodajno ceno. Toda, sodobni brokerji ne zaračunavajo stroškov vzdrževanja, vodenja računov, ni stroškov izplačevanja dividend ... ceniki niso tako zapleteni, da je ob tem skorajda treba doktorirati.

Zakaj bi plačevali več in dobili manj?! Vsak strošek namreč znižuje donosnost vaše naložbe.

🎯Izobraževanje in spremljanje trendov. Disrupcija finančne panoge se dogaja tu in zdaj, zato moramo biti v stiku s časom (več o tem kmalu!)

_____________________________________

📣 Tako kot vsako leto tudi letos vabljeni na tradicionalni investicijski dogodek Money-How Live

Kdaj: 24. aprila ob 17:00

Kje: Kristalni palači v Ljubljani (število mest je omejeno)

Prijavite se tu 

Kako smo se imeli lani 👇 preverite izsek iz dogodka, kmalu tudi novi izseki

 

 

Utrinki iz lanskoletnega dogodka