Marja, zakaj ne boš kupila ljudske obveznice? Kaj pa patriotizem?

V zadnjih tednih smo na Money-How prejeli veliko vprašanj vezano na izdajo ljudske obveznice. Spodaj objavljam nekaj vprašanj in odgovorov:

Marja, boš investirala v ljudsko obveznico ❓

Ne, ne bom! Moji naložbeni cilj so dolgoročni, bistveno daljši od treh let in ciljam na bistveno višje donose od 3,4 % na leto. Investiram v delniške naložbe – sklade, ki kotirajo na borzi (ETF) in delnice. Seveda, so te naložbe bolj tvegane od obveznic.
So pa mnogi, ki čutijo, da morajo čim več ljudi prepričati, da odprejo trgovalni račun in kupijo obveznico, pogoste tudi zato, ker vedo, da bo potem lažje tržiti druge vredostne papirje. Zato previdno, vedno se vprašajte, kakšni so interesi v ozadju tistih, ki vsepovsod objavljajo, da bodo kupili obveznico. Tam, kjer igrajo na čustva, bodite še bolj pozorni.
Vse finančne odločitve naj bodo razume in prilagojene vašim ciljem, željam, potrebam. Vseeno je, kaj rečem jaz ali kdorkoli drug. Na koncu ostaneš sam!

Marja, zakaj ne podpiraš domače borze in razvoja slovenskega kapitalskega trga ter investiraš iz patriotskih vzgibov❓

Mislim, da sem bolj patriotska od večine, ki o tem samo govorijo. Poleg tujih brokerjev imam tudi domačega. Poleg tujih bank imam tudi dve slovenski. Poleg tujih delnic imam tudi portfelj delnic slovenskih blue chipov.
Z veseljem pa bi še bolj podprla slovensko finančno panogo, če bi se ta približala tako uporabniški izkušnji kot tudi ekonomiki tujih ponudnikov. Kritična sem, ker želim, da kot družba delamo bolje in vključimo vsedržavljane, ne pa samo tiste, ki imajo več 10 ali 100 tisoč evrske zneske na računih. Želim si, da lahko pri izdaji sodeluje tudi študent ali polnoletni dijak za nižje zneske (100 evrov ali celo manj), brez da mu vsi stroški požrejo obresti.
🎯Država v resnici ne potrebuje vašega patriotizma, namreč že zdaj bo plačala 0,5 odstotne točke višje obresti, kot jih lahko dobi na trgu. Torej, gre prej za "subvencijo" državljanom, ki imajo več 10 tisoč evrov prihrankov na banki, posredno pa s tem država tudi podpira uporabo neekonomične in pogosto toge infrastrukture kapitalskega trga!

Za koga je vseeno primerna obveznica ❓

Ljudska obveznica ima garancijo države in je kot takšna primerna za bolj konservativne vlagatelje, ki imajo večje zneske na bankah (več 10 ali 100 tisoč evrov na bankah) in pa za tiste, ki bi radi »odložili« denar za tri leta, kar je bolje, kot če bi ga imeli na banki. Obveznica je lahko alternativa depozitu. Čeprav zdaj tudi banke dvigujejo obrestne mere in konkurirajo ljudski obveznici. Preverite ponudbo! Mogoče se lahko izgonete sitnosti odpiranja trgovalnega računa.
Če boste odprli trgovalni račun samo z namenom, da kupite obveznico, NUJNO preverite stroške, kajti v primeru, da si premislite in potem dodate še kakšno drugo naložbo, recimo delnico, se bodo pogoji spremenili.

Ta zapis je bil naprej objavljen na Linkedinu 

Na Money-How smo pripravili tri epizode o prvi izdaji ljudske obveznice. Priporočamo poslušanje vseh treh:

Prihaja ljudska obveznica! Za koga je primerna? Kakšne so alternative

Bo z ljudsko obveznico trgoval tudi minister za finance?

 

Nikolina Prah, ministrstvo za finance: 'Z ljudsko obveznico testiramo trg'