Takojšnja plačila - ko denar nikoli ne spi

Poslušate nas lahko prek:
Klepetajte z nami na Discord kanalu Money-How.

Spremljajte blog Money-How.

Naročite se na e-pismo Money-How.

Spremjajte nas tudi na Youtube in TikTok.

01. februar, 2021

Takojšnja plačila - ko denar nikoli ne spi

Takošnja plačila oziroma instant payments so relativno nov plačilni instrument. Že samo ime pa pove, da se plačilo oziroma nakazilo zgodi takoj oziroma v nekaj sekundah. Takojšnja plačila lahko uporabimo v vseh primerih, kot bi sicer uporabili gotovino. Recimo, ko želimo sodelavcu vrniti denar za malico ali otroku nakazati žepnino. Potrebujemo le telefon in mobilno aplikacijo, ki omogoča takojšnje plačilo.

Takšna plačila že dalj časa omogočajo tuje digitalnih bank, od lanskega leta pa tudi naše banke preko nacionalne sheme takojšnjih plačil Flik. Ta storitev je brezplačna. Torej, do 15 tisoč evrov lahko brezplačno nakažete ali prejmete denar iz ali na svoj svojega računa od kogarkoli, ne glede na to, pri kateri banki je komitent in to v le parih sekundah. Poznati morate le njegovo telefonsko številko

O uporabnosti takojšnjih plačilih v vsakdanjem življenju, sem se pogovarjala z Maticem Dolarjem, ki je bil eden prvih pri nas, ki je sprožil diskusijo okoli takojšnjih plačil in imel eno od osrednjih vlog pri vzpostavitvi ekosistema Flik. Torej, sheme, ki omogoča takojšnja plačila pri nas. Je vodja poslovnega področja plačilni sistemi pri podjetju Bankart, kjer se ukvarjajo s procesiranjem sodobnih načinov plačil.

Povzetek: Takojšnja plačila preko aplikacije Flik omogočajo

- prejem ali nakazilo do 15 tisočakov,
- transakcije se opravijo v le nekaj sekundah,
- so brezplačne,
- ni potrebno izpolnjevanje bančnih nalogov, zadostuje le mobilna številka.