Kyrylo Khomiakov, Binance: Halving, CZ v zaporu, sprejetje ETF, Mica... kam gre kripto

Poslušate nas lahko prek:
Klepetajte z nami na Discord kanalu Money-How.

Spremljajte blog Money-How.

Naročite se na e-pismo Money-How.

Spremjajte nas tudi na Youtube in TikTok.

28. maj, 2024

Kyrylo Khomiakov, Binance: Halving, CZ v zaporu, sprejetje ETF, Mica... kam gre kripto

O prihodnosti kriptovalut in kriptopanoge smo se pogovarjali s Kyrylom Khomiakovom iz kriptoborze Binance. Odgovoren je za področje srednje in vzhodne Evrope ter srednje Azije. Ujeli smo ga, ko je bil gost Leap Summita v Zagrebu. Pogovor je v angleščini.

Epizoda je objavljena tudi na Youtube 

Sogovornik je Ukrajinec po rodu in pravi, da sploh nima fiat valut oziroma da jih ima toliko, da pokrije mesečne stroške.  

UPORABANIKI: Binance ima 190 milijonov uporabnikov, ki so jim zaupali 100 milijard dolarjev. Koliko jih je Sloveniji ali regiji Adria, sogovornik ne razkriva. Vzhodna Evropa je glede uporabe kriptovalut veliko bolj aktivna kot zahodna Evropa, pravi. Veliko uporabnikov ima stabilne kovance, bitcoine, ethereum, BNB. Večina uporabnikov ni aktivnih trgovalcev.

Sogovornik izpostavlja, da je Binance transparentna družba, in da četudi bi vsi uporabnikov jutri zahtevali svoja sredstva, to zanje ne bi bila težava, saj imajo 100 milijard dolarjev rezerv, ki jih hranijo v vročih denarnicah na Binance.

ZAPORNA KAZEN USTANOVITELJA: Kako pa gleda na zaporno kazen ustanovitelja Binance CZ in večmilijardno kazen, ki so jo morali plačati? "Žalostno je, da je moral CZ odstopiti s položaja šefa. CZ je bolj zaslužen za razvoj kriptopanoge kot sam Satoshi Nakamoto. Brez CZ ne bi bili niti približno tam, kjer smo danes." Dodaja še, da ta dogodek ni škodil ugledu Binance.

KOREKCIJA NA BORZI: Pogovarjala sva o tem, kaj bi se zgodilo na kripto trgu v primeru večje korekcije na borzi. "Z večjim sprejetjem kriptovalut se bo povečala likvidnost na trgu, zato se bo nihajnost zmanjšala. To je samo vprašanje časa," pravi sogovornik.

PO HALVINGU: Po razpolovitvi nagrade rudarjem bitcoina, pričakuje rast cene za 200 odstotkov, pri čemer poudarja, da to ni finančni nasvet. O ostalih kriptovaluta ni želel govoriti.

ETF: Navdušen je nad sprejetjem bitcoin spot ETF: "S tem so se kripto vrata odprla tudi tradicionalni finančni panogi."

BANKE IN KRIPTO: Dotaknila sva se tudi skepse bankirjev do kripto sveta. Pravi, da kripto svet za tradicionalne banke predstavlja grožnjo. "Binance dela 24 ur na dan, 7 dni na teden, vse dni v letu. Hitro, poceni, enostavno. Meni tudi, da ko bo sprejeta Mica, torej regulacija, bodo banke pred odločitvijo, ali kripto ponuditi svojim strankam ali ne. Če tega ne bodo storili, bodo manj konkurenčni na trgu," pravi.    

KRIPTO PORTFELJ: Pogovarjala sva se tudi o sestavi kripto portfelja, o razmerju bitcoina in preostalih kriptovalut. Meme kovancem napoveduje podobno usodo kot NFT. "Dolgoročno ne bodo preživeli." Navdušen je nad centralnobančnimi digitalnimi valutami (CBDC). Te predstavljajo predvsem grožnjo gotovini in ne kriptovalutam. "Gotovina bo izginila. To je samo vprašanje časa. Gotovina ni uporabna, razen če si preprodajalec drog."

KRIPTO VOLITVE: Geopolitična trenja, kot so napetosti med Kitajsko in ZDA ter volitve po svetu, lahko vplivajo na trg kriptovalut, saj politični akterji vključujejo kriptovalute v svoje strategije in kampanje. Nekateri celo govorijo o "kripto volitvah", saj je pozornost namenjena kandidatom, ki podpirajo ali nasprotujejo kriptovalutam. To kaže na pomembno vlogo, ki jo kriptovalute igrajo v globalni politični krajini.

V tokratni epizodi boste slišali:*
00:00 Uvod v kripto industrijo
03:32 Pomen finančne pismenosti 
06:32 Vpliv kripto na finančno svobodo
10:39 Kripto panoga v različnih regijah
14:17 Geopolitični vpliv na kripto industrijo
22:22 Binance, CZ in prestrukturiranje
25:22 Vpliv regulacije na kripto borze
28:32 Bitcoin ETF in kripto ekosistem
30:14 Regulacija kriptovalut v Evropi
34:31 Uvrstitev kripto sredstev na Binance platformi
41:59 Strategije investiranja v kripto
52:54 Centralnobančne kriptovalute in vpliv na kriposvet ter gotovino 
57:51Meme kovanci in previdnost pri investiranju
* ustvarjeno s pomočjo umetne inteligence
 

_________________________

🎁Delavnica je lahko čudovito darilo. Več preveri tu  

__________________________

(delavnica) Investiranje v delnice 

Praktično o osnovah investiranja v delnice. Želim dostop

__________________________

(delavnica) Investiranje za začetnike

Praktično o osnovah investiranja. Želim dostop

_______________________________________

Delavnica: Finančno močna!

Delavnico sta pripravili Marja Milič, ustvarjalka podkasta Money-How in Klara Leben, ustvarjalka podkasta Inbed. Delavnica je stalno na voljo. Želim dostop 

_____________________________________

MONEY-HOW FRIENDS

Podprite Money-How preko članstva na Youtube članstvo

_____________________________________

DISCORD SKUPNOST 

👥Pridruži se skupnosti Discord Money-How

_____________________________________

🔗Obišči spletno stran Money-How

__________________________________

E-NASLOV

📧Imaš vprašanje? Piši mi na marja@money-how.si