Postanite šef svojemu denarju

Poslušate nas lahko prek:
Klepetajte z nami na Discord kanalu Money-How.

Spremljajte blog Money-How.

Naročite se na e-pismo Money-How.

Spremjajte nas tudi na Youtube in TikTok.

09. februar, 2021

Postanite šef svojemu denarju

V tokratnem podkastu se bomo osredotočili na osnove – torej, kako postaviti finančne temelje in postati šef svojemu denarju?

Denar je naš delavec. In če rečete: »Nimam denarja! Ne vem, kam je šel?« To pomeni, da ste slab šef. Vi namreč poveste, kaj bo vaš denar počel, kam bo šel ter zakaj.

Sliši se zelo preprosto. V teoriji tudi je, v praksi pa se veliko zalomi. Skušnjave so tiste, ki testirajo naše meje in velikokrat jim podležemo.

Kako torej prevzeti nadzor nad svojimi financami? Prvi korak je ta, da spremljamo prilive in odlive. Na strani prilivov verjetno ne bo večjih težav – ponavadi dobimo plačo, kakšne dodatke, nagrade in še kaj. Odlivov je bistveno več kot prilivov. Včasih priletijo še kakšni nepričakovani.

Finančni izziv - vsaj en mesec spremljajte svoj denar …

Če niste med tistimi, ki redno vodijo evidenco svojih financ, imam za vas izziv. Spremljajte svoj denar vsaj en mesec, idealno dva, saj toliko potrebujejo naši možgani, da se reprogramirajo. Zapišite vsak cent, ki bo šel iz vaše denarnice. Po dveh mesecih boste presenečeni nad rezultati. Najbolj pogosti stranski učinek je ta, da bodo nakupi postali bolj premišljeni.

Spremljanje financ prinaša cel kup prednosti. Te se lahko pokažejo na vseh ravneh našega življenja. Recimo, v najbolj idealnem scenariju se lahko znebimo dolgov, privarčujejo za varnostno rezervo v višini par tisoč evrov – mimogrede, to je nujno, zato, da se ob nepričakovanih izdanih ne tresemo ali bomo zvozili mesec ali ne. Nekateri celo priznajo, da so se od kar spremljajo svoj denar, znebili razvad, recimo kajenja, nekateri so celo shujšali. Urejene finance prinašajo več zadovoljstva in manj finančnega stresa.

Kakšne so vaše izkušnje? O spremljanju financ in drugih finančnih temah se pogovarjamo tudi na Discord kanalu. Pridružite se nam TU.

Obstaja več načinov, kako spremljati denar. Lahko jih vpisujemo v beležko, Excel, v mobilne aplikacije za spremljanje denarja in budžetiranje. Teh aplikacij je precej - vse od brezplačnih do plačljivih. Velikokrat se izpostavlja ameriški Mint, ki je vodilni na tem področju, Slovencem pa ni na voljo. Pri nas je ena bolj priljubljenih aplikacij za spremljanje financ Toshl, ki ga je razvila podjetniška ekipa programerjev iz Krajna. Preko te mobilne aplikacije svoje finance spremlja dobrih 36 tisoč Slovencev in več kot tri milijone ljudi iz praktično vseh držav sveta.

Z aplikacijo lahko povežemo naše bančne in nekatere druge račune, tudi tiste, ki jih imamo na kripotomenjalnicah. Na enem mestu imamo zbrane vse naše finance.

O tem, kako prevzeti nadzor nad denarjem, sem se pogovarjala z Maticem Bitencem, soustanoviteljem in direktorjem podjetja Toshl. "Ko spremljamo svoje finance, se spremeni naša miselnost o tem, kako razmišljaš o denarju in tako lažje optimiziraš in planiraš. številni ljudje to zdaj počnejo na slepem avtopilotu," je povedal Matic Bitenc.

Slišali pa boste še:

  • Kaj spoznamo o sebi, ko podrobno spremljamo svoje finance?
  • Kakšni so lahko "stranski učinki"?
  • Kdo so uporabniki mobilne aplikacije za spremljanje financ in zakaj?
  • Kako povezati mobilno aplikacijo z bančnimi računi, računi na kripotomenjalnicah in trgovalnimi računi brokerjev? Kako je možno povezati z Interactive Brokers ali eToro, Firstrade in drugimi brokerji?
  • Kako je z varnostjo? Kdo ima vpogled v moj račun? Ali lahko pride do zlorab?
  • Kaj nam bo še prineslo odprto bančništvo?
  • ....