Vroča borza: podivjani vlagatelji, seksi naložbe in kanček črnega humorja

Poslušate nas lahko prek:
Klepetajte z nami na Discord kanalu Money-How.

Spremljajte blog Money-How.

Naročite se na e-pismo Money-How.

Spremjajte nas tudi na Youtube in TikTok.

04. marec, 2021

Vroča borza: podivjani vlagatelji, seksi naložbe in kanček črnega humorja

Borza. V prvem borznem podcastu Money-How odgovarjamo na najbolj vroča borzna vprašanja - brez dlake na jeziku in zabeljeno z humorjem. Podcast je primeren za vse - tako za novince na borzi kot tudi bolj izkušenje borzne mačke.

Pogovarjam se z Andražem Grahkom, ki je bil analitik na Časniku Finance, potem upravljavec premoženja na KD Skladih (danes je to Generali Investments), na zadnje je bil tam tudi direktor naložbenega sektorja. Sredi viharja leta 2008, ko smo bili priča največji finančno-gospodarski krizi sodobnega časa, je skoraj vsak dan prek medijev pojasnjeval, kaj se dogaja na borzi. V tujini je predaval več tisoč glavi množici o upravljanju denarja in osebnih financ, pisal je tudi za Financial Times, citirali so ga tudi na Bloombergu in številnih drugih medijih. Zdaj je direktor in solastnik podjetja Capital Genetics in eden večjih poznavalcev borznih trendov pri nas.

Borzni podcast bo stalni del Money- How, kjer bomo analizirali ne le aktualno dogajanje, temveč tudi iskali praktične rešitve glede vlaganja, izbire borkerjev, domačih in tuji delnic, investiranja v sklade, ki kotirajo na borzi (ETF) in tako dalje. Če vas zanima ta tematika, se naročite na podcast Money-How, da boste pravočasno obveščeni.

V tokratnem uvodnem borznem podcastu boste slišali:

 • Ali se res kuha največji borzni balon v naši zgodovini?
 • Kakšne so vzporednice z letom 2007 in 2008, ko smo se spopadali z največjo finančno-gospodarsko krizo sodobnega časa?
 • Kaj prinašajo nizkocenovni brokerji?
 • Kaj je demokratizacija financ in kakšne koristi bomo imeli zaradi tega?
 • Na kaj paziti, ko investiramo v vroče borzne zgodbe?
 • Kaj se je dogajalo v ozadju RobinHooda in Gamestop? Kako lahko danes vsak trguje z opcijami?
 • Kaj je Spac in zakaj se mladim zdi to kul naložba?
 • Zakaj bi morali kripto vlagatelji napisati zahvalno pismo večnemu kripto skeptiku Nourielu Roubiniju?
 • Investiranje ni raketna znanosti… Kako torej sestaviti košarico naložb?
 • Kako investirajo mladi in kako boomjerji?
 • .... in še veliko več.

Nekaj ocvirkov:

- Nima smisla napovedovati pok balona. Raje odprimo oči in se posvetimo ekscesom, ki se dogajajo okoli nas. Več je ekscesov, bolj moramo biti previdni.

- Če hočete sistematično pridobivati sok od pomaranče, jo morate počasi stiskati. In tako je približno na finančnih trgih. Če jo stisnete preveč, je sicer sok za vse tu in so vsi zadovoljni, ampak tisti, ki bodo želeli naslednji kozarec, bo od pomaranče bolj malo ostalo. Tako je z donosi danes. Pretekli donosi so bili bistveno nadpovprečni in vprašanje je, koliko časa bodo še takšni. Koliko soka je še ostalo?

- Trgovanje je postal kot podaljšek gaminga. Trgujemo prek aplikacij. In vse gre gor. Trgovanje je kot igranje igric. Vse bolj gre za "casual trading in investing".

- Življenjske lekcije se skrivajo v bolečini in solzah. To, da si petkrat zadel in da te vsi lajkajo, trg ne zanima.

- Naj vam razkrijem skrivnost investiranja - to sploh ni tako zapleteno!

- Marsikdo sploh ne ve, da je Robinhood zaradi igrice z Gamestopom v nekaj dneh skoraj bankrotiral, če ne bi od prijateljev iz Silicon Vally in večjih skladov dobil denar.

- Ko se navdušujemo nad demokratizacijo financ, je potrebno narediti domačo nalogo. Paziti se je treba brokerjev, ki »nimajo za burek«.

- Tudi drugi brokerji po svetu so imeli težave zaradi turbo trgovanja malih vlagateljev. Ni normalno, da delnica skače gor in dol vsak dan po 10, 20 ali 30 odstotkov.

- Relativno majhen pritok denarja na opcijske trge, sploh v izbrane stave in v kratkem roku, lahko povzročili šok za sistem. Ravno Gamestop je tipična zgodba tega. Obstoječi rezidenti, ki so trgovali z opcijami, so kar naenkrat videli opcijske vikinge na pohodu. To ni normalno, da kupuješ nakupne opcije in s tem v bistvu delnico, na kateri temelji opcija nabiješ navzgor.

- Samo smejim se, ko gledam, kakšne scene se dogajajo na kapitalskem trgu in si rečem: »The more things change, the more they stay the same.«

- Vse kar se dogaja okrog IPO delnic je zelo logično. Neverjetno je, kako se znajo ljudje v finančni panogi delat butaste.

- Kaj je Spac? "Imamo gostilno pri Billu in ta nima menija. Vemo samo to, da se pri Billu dobro je. Zakaj? Zaradi njegovega »track record« - zgodovinsko dobro sled ustvarjanja donosov. In če bomo njemu dali denar in rezervirali mizo v njegovi restavraciji, bo to zagotovo izjemna izkušnja."

- Trgovalci ljubijo volatilnost. Volatilnost je njihova muza. Zato je trgovanje s kriptovalutam zanimivo.

- Investiranje v zadnjih 12 mesecih izgleda, kot da lahko vsi hodimo po vodi. ... kot da ni rizikov.

- Ležarine so problem primoženih. Dvomim pa, da bodo ti šli delat salto mortale in kupovati bitcoin, delnice ali nepremičnine.

- Brokerji so disruptirali družbe za upravljanje vzajemnih skladov, in to še vedno počnejo. Včasih so bili stroški trgovanja z ETF visoki, s prihodom nizkocenovnih brokerjev pa se je začela vojna. Vsak lahko danes kupi ETF brez posredniške provizije.

- Slovenski kapitalski trg je premalo ambiciozen.

- Kam z denarjem? To je kot bi me pianist vprašal, katero tipko na klavirju naj pritisne. Če ne veste, pa rezervirajte vse tipke. To je sklad. Staviš na vse delnice. Nek povprečen komad bo zaigran, ne bo pa Mozart.