V prihodnjih 10 letih več turbulenc in skromnejša donosnost na borzi. Ste pripravljeni?

V prihodnjih 10 letih nas čaka več turbulenc in skromnejša donosnost na delniških trgih, ki je vlagatelji v zadnjem desetletju niso vajeni. Predvsem visoka (ciklično prilagojena) delniška vrednotenja v ZDA niso najboljša popotnica za naslednje desetletje. Zato bo še bolj pomembno preudarno in disciplinirano investiranje za dosego dolgoročnih ciljev. 

To je bil eden glavnih zaključkov tradicionalnega dogodka Money-How Live, ki je potekal konec aprila. Kaj smo še slišali? 


🎯Veliko bolj bodo v ospredju geopolitična tveganja in več polarnost politične in gospodarske moči ter vzdržnost javnih financ, predvsem v ZDA.
🎯Obrestne mere so se normalizirale in težko pričakujemo vrnitev k ničelni obrestni meri. To pomeni, da na delniškem in nepremičninskem trgu ne bo več pihal veter v hrbet. Posledično se pričakuje bolj umirjeno obdobje na nepremičninskem trgu. Ni izključen tudi rahel upad cen na srednji rok.
🎯Vse bolj zanimiva alternativa v obdobju nizke gospodarske rasti utegnejo postati obveznice, še zlasti, če bo inflacija ostala nad dvema odstotkoma.
🎯Kripto trg bo ostal še naprej nihajen, vendar na dolgi rok prevladuje optimizem, čeprav tradicionalna finančna panoga še vedno gleda nanj z veliko mero skepse.
🎯Finančna panoga se bo še naprej razvijala in transformirala. Konkurenca se bo stopnjevala, predvsem s strani tujih ponudnikov. Kako se bo odzvala domača panoga in kako prebivalstvo, ki vse bolj spoznava ugodnosti, s katerimi jih mamijo novinci na trgu, bo pokazal čas.
🎯Domači kapitalski trg ostaja zanimiv, predvsem zaradi nizko vrednotenih delnic, ni pa na vidiku pospešenega razvoja. Med očitki se pogosto izpostavlja neambicioznost uprav slovenskih blue chipov, ki so še vedno pod nadzorom države. Še najbolj pozitiven trenutek v zadnjem obdobju je bila izdaja ljudske obveznice.


🙏Hvala vsem, ki ste se dogodka udeležili. 🙏Hvala vsem govorcem, da ste z nami delili znanje, izkušnje.

Na treh okroglih mizah smo slišali:
1️⃣ Domači borzni trg pod lupo: Kje so priložnosti
Sogovorniki: Primož Cencelj, CFA, Daniel Medved, Boštjan Mencinger, Matej Šimnic

2️⃣ Izzivalci: Trgovalne platforme in inovacije. Kaj prinašajo slovenskim vlagateljem?
Sogovorniki: Oswald Salcher in Ivan Kurtovic ter Andraž Grahek v vlogi moderatorja

3️⃣ Sedem vprašanj, ki bodo oblikovala naslednje desetletje
Sogovorniki: Mojmir Mrak, Matjaz Filipic, Nejc Bizjak, Andraž Grahek, Andraž Brilli

Hvala vsem, ki podpirate Money-How 🙏.