(seznam) V katere ETF investirati?

Pripravili smo seznam skladov, ki kotirajo na borzi (ETF). Izpostavljamo top izbor ETF, ki sledijo glavnim naložbenim razredom in naložbenim nišam, kot so nepremičnine in kriptovalute.

 

Zadnje čase se med slovenskimi vlagatelji vse bolj priljubljeni tako imenovani skladi, ki kotirajo na borzi - ETF (exchange traded fund, angl.). Ti skladi so praviloma cenovno bolj ugodni od klasičnih vzajemnih skladov, ki se tržijo v Sloveniji.

Čeprav je ponudba ETF-ov precej bogata, pa ima slovenski (in evropski) mali vlagatelj omejen dostop do priljubljenih ameriških ETF, kot so Vanguard, SPDR, iShares in tako dalje. Amerika velja za zibelko in meko ETF-ov in Evropa ji težko sledi. Evropska regulativa pa od izdajateljev ETF-ov zahteva, da za namen trženja malim vlagateljem na evropskih tleh predloži tako imenovani KIID – to je dokument o ključnih informacijah za vlagatelje. Ideja je da se s tem transparentno predstavi finančni inštrument in hkrati omogoča enostavno primerjavo med njimi. Podobne dokumente je potrebno predstaviti strankam tudi pri drugih finančnih produktih kot so posojila, zavarovanja in podobno.

Ta regulativa je v določenih delih tudi precej nelogična. Denimo, mali vlagatelji lahko čez lužo kupujejo precej bolj tvegane naložbe kot so delnice ali izvedene finančne inštrumente, ne morejo pa kupovati ameriških ETF-ov, ki veljajo zaradi načela razpršenosti za manj tvegane.


DELAVNICA: Money-How oblak: Investiranje za začetnike in tiste, ki želijo utrditi osnove (DIY)


Ker ni vse kar se sveti tudi zlato, predlagam, da smo se v podcastu Money-How pogovarjali z Nikolo Maljkovićem, ki je samostojni investitor, zato, da bomo kot vlagatelji znali pametno izbirati ETF-e in ne bomo nasedali prodajno motiviranim nasvetom.

 

Ključna spoznanja

Tudi pri investiranju v ETF-e potrebno opraviti domačo nalogo. Investirajte, predvsem v akumulacijske ETF, ki ne izplačujejo dividend, ampak jih reinvestirajo, tako se vam ne bo treba vsakič znova ukvarjati s prijavo davkov. Bodite pozorni na stroške, saj so tudi nekateri ETF, to zlasti velja za bolj nišne in nelikvinde, zelo zasoljeni. Izogibajte se ETF-ov, ki imajo težave s sledenjem indeksu. Ter pazite na ustrezno višino zneska, saj ETF pri prenizkih zneskih, ni nujno najboljši način varčevanja v primerjavi s klasičnimi vzajemni skladi. Ne bodite ljubiteljski zbiratelj ETF-ov po navdihu zadnjega članka ali Youtube posnetka, ki ste ga videli. ETF je namreč samo pot do cilja, pomembno je, kakšna je vaša končna izpostavljenost trgu. To lahko, kot smo slišali v podcastu, dosežete že z enim samim ETF. In pravzaprav je za nizke zneske to edini pravilen način.

Samostojni trgvaalec Nikola Maljkovič, ki je bil tudi gost podcasta Money-How je za poslušalce pripravil jagodni nabor ETF. Seznam bomo sproti dopolnjevali/izpopolnjevali.

 

Slovenski brokerji našli obvod do ameriških ETF

Marskater slovenski (in evropski) vlagetelji želi investitrati v priljubljene ameriške ETF. Med najpogosteje izpostavljenimi so Vanguard ali Ark Invest, družbo, ki jo upravlja prva dama aktivega upravljanja Cathy Wood. Ti skladi praviloma nimajo tako imenovani KIID, zato so evropskim vlagateljem nedostopni. Ravno zaradi te omejitve, pa so tudi ameriški ponudniki, kot so Vanguard ali Blackrock, ponudili tudi evropske verzije svojih skladov. Opažamo pa, da očitno tega ne vedo in na vsak način želijo kupiti ETF v ZDA.

Obstaja pa tudi način, kako lahko to storijo. Slovenski vlagatelji lahko kupujejo tudi ameriške ETF, in sicer preko določenih slovenskih borznoposredniških hiš. Kako je to možno? Na Agenciji za trg vrednostnih papirjev (ATVP) pojasnjujejo, da trenutno vlagateljem v Sloveniji sicer ni dovoljeno tržiti skladov iz tretjih držav, a vseeno lahko borznoposredniške družbe na zahtevo stranke izvršijo naročilo za nakup tovrstnega finančnega instrumenta. To v prevodu pomeni, da na vašo izrecno zahtevo in če ta ustreza vašemu profilu tveganja, lahko ta nakup opravite.

Hudič pa je v podrobnostih. Stroškli slovenskih borkerjev so bistveno višji od tujih, diskontnih. Takšnega obvoda evropske regulative pa ne ponujajo med Slovenci priljubljeni tuji brokerji. Zanimivo je tudi to, da številni slovenski traderji – ljubiteljski ali profesionalni, o tem obvodu do našega razkritja niso vedeli, o tem pa niso poročali niti mediji.