Pasti nalo┼żbenih priporo─Źil - kupi, dr┼żi, prodaj

Kupi, dr┼żi, prodaj konkretno delnico! ­čĄö Zakaj so nalo┼żbena priporo─Źila analitikov, medijev ali gurujev praviloma neuporabna za male vlagatelje?

Investirati v delnice? Da. Toda, ne nasedajte raznim nakupnim priporo─Źilom, ki jih najdemo v naši aplikaciji za trgovanje, v številnih medijih ali na seminarjih. 
Priporo─Źila so lahko zelo škodljiva in so lahko posledica interesov tistih, ki jih dajejo ali konteksta, ki ga ne poznamo. Predvsem pa se lahko stvari zelo hitro spremenijo in neko priporo─Źilo ─Źez no─Ź ni vredno popolnoma ni─Ź.

Pogosto so ta priporo─Źila dana anonimno, so kratkoro─Źno usmerjena (praviloma za obdobje 12 mesecev), prav tako ne upoštevajo obstoje─Źega portfelja posameznika in kot takšna slu┼żijo predvsem marketinškim namenom - stimuliranje k trgovanju, prodaji produktov ali vsebine.

»Ne jemljite resno vro─Źih priporo─Źil. Od nikogar, niti od mene,« je bil jedrnat "Indiana Jones" investiranja Jim Rogers v podcastu Money-How. Rogers je borzni ma─Źek z ve─Ź kot 50 let nalo┼żbenih izkušenj. Priporo─Źila k investiranju morda delujejo kot da nam poenostavijo odlo─Źitev, toda pri investiranju je edini pravi na─Źin, da sami naredimo doma─Źo nalogo. V delniške nalo┼żbe investiramo za obdobje vsaj pet let.
─îe za investiranje v konkretne delnice nimamo ─Źasa ali znanja, je bolje, da se dr┼żimo strategije investiranja v košarice nalo┼żb, ki sledijo glavnim indeksom (recimo ETF). 

Kaj konkretno pomenijo priporo─Źila? 
Ô×í"KUPI" - delnica je podcenjena (te─Źaj je ni┼żji od ocene poštene vrednosti) in naj bi imetnikom v naslednjih 12 mesecih prinesla nadpovpre─Źno donosnost, praviloma dvomestno.
Ô×í"PRODAJ" - delnica je precenjena (te─Źaj je višji od ocene poštene vrednosti), imetnikom naj bi v naslednjih 12 mesecih prinašala donose, ki bodo podpovpre─Źjem delniške trge (to je od 8 do10 %). To ne pomeni nujno tudi negativne donosnosti.  
Ô×í"DR┼ŻI" - delnica je pošteno vrednotena, torej ni niti precenjena niti podcenjena, in naj bi v roku 12 mesecev imetnikom prinašala povpre─Źno donosnost, kar danes pomeni od 8 do 10% na leto.­čÄ»Za vse, ki ┼żelite spoznati svet investiranja v konkretne delnice, preverite vsebino nove delavnice INVESTIRANJE V DELNICE!