Pasti naložbenih priporočil - kupi, drži, prodaj

Kupi, drži, prodaj konkretno delnico! 🤔 Zakaj so naložbena priporočila analitikov, medijev ali gurujev praviloma neuporabna za male vlagatelje?

Investirati v delnice? Da. Toda, ne nasedajte raznim nakupnim priporočilom, ki jih najdemo v naši aplikaciji za trgovanje, v številnih medijih ali na seminarjih. 
Priporočila so lahko zelo škodljiva in so lahko posledica interesov tistih, ki jih dajejo ali konteksta, ki ga ne poznamo. Predvsem pa se lahko stvari zelo hitro spremenijo in neko priporočilo čez noč ni vredno popolnoma nič.

Pogosto so ta priporočila dana anonimno, so kratkoročno usmerjena (praviloma za obdobje 12 mesecev), prav tako ne upoštevajo obstoječega portfelja posameznika in kot takšna služijo predvsem marketinškim namenom - stimuliranje k trgovanju, prodaji produktov ali vsebine.

»Ne jemljite resno vročih priporočil. Od nikogar, niti od mene,« je bil jedrnat "Indiana Jones" investiranja Jim Rogers v podcastu Money-How. Rogers je borzni maček z več kot 50 let naložbenih izkušenj. 



Priporočila k investiranju morda delujejo kot da nam poenostavijo odločitev, toda pri investiranju je edini pravi način, da sami naredimo domačo nalogo. V delniške naložbe investiramo za obdobje vsaj pet let.
Če za investiranje v konkretne delnice nimamo časa ali znanja, je bolje, da se držimo strategije investiranja v košarice naložb, ki sledijo glavnim indeksom (recimo ETF). 

Kaj konkretno pomenijo priporočila? 
"KUPI" - delnica je podcenjena (tečaj je nižji od ocene poštene vrednosti) in naj bi imetnikom v naslednjih 12 mesecih prinesla nadpovprečno donosnost, praviloma dvomestno.
"PRODAJ" - delnica je precenjena (tečaj je višji od ocene poštene vrednosti), imetnikom naj bi v naslednjih 12 mesecih prinašala donose, ki bodo podpovprečjem delniške trge (to je od 8 do10 %). To ne pomeni nujno tudi negativne donosnosti.  
➡"DRŽI" - delnica je pošteno vrednotena, torej ni niti precenjena niti podcenjena, in naj bi v roku 12 mesecev imetnikom prinašala povprečno donosnost, kar danes pomeni od 8 do 10% na leto.



🎯Za vse, ki želite spoznati svet investiranja v konkretne delnice, preverite vsebino nove delavnice INVESTIRANJE V DELNICE!