Slovenci s kripto naložbami v sam vrh finančne pismenosti Evrope

Slovenci smo četrti najbolj finančno pismeni v Evropi. Takoj za Nizozemci, Švedi in Danci 🤔Zakaj te finančne pismenosti ne vidimo na terenu?

Raziskava finančne pismenosti Eurobarometer od Evropske komisije je kvečjemu pokazala, da smo dobri poznavalci teorije, medtem, ko v praksi pogosto ravnamo obratno. Mogoče je to, da veš, kaj je pravilno in potem ravnaš nasprotno, hujši greh kot to, da si neveden.
Iz raziskave izvemo, da smo Slovenci rekorderji v investiranju v kripto, imamo nadpovprečno sklenjena življenjska zavarovanja – ali so bila ta sklenjena na bankah skupaj s stanovanjskim kreditom in obljubo po nižji obrestni meri ali gre za naložbena zavarovanja, ne izvemo. Sklenjenih imamo največ tudi neživljenjskih zavarovanj. No, verjetno, imamo super zavarovane avtomobile, ne pa zavarovanega doma, kar mi pogosto povedo tudi zavarovalničarji.
Naložb v delnice, sklade in podobno je malo, pa čeprav menda zelo intenzivno razmišljamo o dolgoročnih ciljih, saj po raziskavi veljamo za ene najbolj zavednih finančnih planerjev.
Smo pa v času rekordno visoke inflacije denar kopičili na bankah in celo plačevali ležarine, ker tudi razumemo vrednost denarja. Zdaj, ko se banke kopajo v dobičkih in ne dvigujejo depozitnih obrestih mer, pa seveda, pozivajo k investiranju v slovenske delnice, pred tem pa v nepremičnine.

Katere finančne produkte imamo oziroma smo imeli v zadnjih dveh letih? 

Ali pri finančnih strokovnjakih dobimo zaupanja vreden nasvet? 

Slovenci očitno ne zaupamo tako zelo finančnim nasvetom bankirjev, zavarovalničarjev, finančnih svetovalcev, saj smo pri vprašanju glede zaupanja v njihove nasvete, na repu lestvice med državami EU.

Vprašanja za oceno finančne pismenosti

Ocena finančne pismenosti je nastala na podlagi 5 vprašanj s področja finančnega znanja (v vseh primerih so bili ponujeni odgovori) in 3 vprašanj s področja finančnih navad. Obtežitev med obema je bila enakomerna. 

Ocenite svojo finančno pismenost in se primerjajte z aneketiranci v Eurobarometru

 

1⃣ Nekdo položi 100 € na varčevalni račun z zajamčeno obrestno mero 2 % letno. Kolikšen bo znesek po koncu petih let?

a) več kot 110 €

b) 110 €

c) manj kot 110 €


2⃣ Danes prejmete darilo v vrednosti 1.000 €, inflacija bo v tem letu 2-odstotna. Čez eno leto boste s 1000 € lahko kupili:
a) Manj 

b) Enako

c) Več

3⃣ Če se obrestne mere dvignejo, kaj se običajno zgodi s cenami obveznic?
a) Upadejo

b) Ostanejo enake

c) Okrepijo se

4⃣ Kaj od naslednjega drži - naložba z višjim donosom bo verjetno:

a) Bolj tvegana kot z nižjim donosom

b) Enako tvegana kot naložba z nižjim donosom

c) Manj tvegana kot naložba z nižjim donosom

5⃣ Naložba v širok nabor »delnic« bo verjetno:

a) Manj tvegano kot naložba v eno delnico

b) Tako tvegano kot naložba v eno delnico;

c) Bolj tvegano kot naložba v eno delnico

 

- V kolikšni meri se strinjate ali ne strinjate z naslednjimi trditvami? (zelo se strinjam do ne strinjam se)

6⃣ Preden nekaj kupim, dobro premislim, ali si to lahko privoščim
7⃣ Spremljam svoje stroške
8⃣ Postavljam si dolgoročne finančne cilje in stremim k doseganju teh➡Kako bi ocenili svojo finančno pismenost na podlagi teh vprašanj? Rešite anketo