Ko se na smrt skregamo zaradi premoženja

“Saj ne bo v grob odnesel svojega premoženja!” Velikokrat slišim od ljudi, ko je govora o dedovanju.

Ko sem se pred skoraj 15 leti pogovarjala s svetovno znanim glasbenikom Slavkom Avsenikom o upravljanju denarja in premoženja mi je kratko in jedrnato odgovoril, da nima nič premoženja. Presenečeno sem mu odvrnila: “Tega vam pa ne verjamem.” Avsenik je osvajal svetovne glasbene odre, postavljal trende v narodni glasbi in ustvaril bogato glasbeno dediščino, hkrati pa je zgradil tudi uspešno družinsko podjetje. Sedeli smo v kuhinji, njegova žena je hitela postreči s kavo, Avsenik pa je mirno odgovoril, da je premoženje že za čas svojega življenja razdelil svojcem. Zavedal se je odgovornosti, ki jo ima do svoje zapuščine. Ni želel, da bi se po njegovi smrti “kregali”.

Do svojega premoženja moramo biti, ne glede na okoliščine, vedno odgovorni. To pomeni:
1️⃣ Premoženje mora biti ustrezno zavarovano. V praksi pa je pogosto naš avto najbolj zavarovan “družinski član”. Podzavarovan pa je recimo dom, torej nepremičnina, ki je pogosto najvrednejše premoženje posameznika. “Ah, saj se ne bo nič zgodilo,” slišim, kako ljudje špekulirajo. Enako je tudi v primeru zavarovanja našega življenja. Tudi to je dragoceno, še zlasti, ko je nekdo odvisen od naših dohodkov (otroci ali partner) ali v primeru, ko bi nekdo moral prevzeti breme naših dolgov.
2️⃣ Poskrbimo, da ima naše premoženje naslednika. Trdo smo garali za vse, kar imamo, zato moramo poskrbeti, da pride v prave roke. O tem, kako to storiti, sva se pogovarjali z odvetnico Ines Rostohar v podcastu Money-How .
Prepogosto se namreč dogaja, da se zapuščinski postopki razvlečejo na leta, celo desetletja, svojci se “na smrt” skregajo, vrednost premoženja zapustnika pa v tem času propada.  
  
Z odvetnico Ines Rostohar odgovarjava tudi na vprašanja vezano na dedovanje vrednostnih papirjev, kriptovalut in drugega premoženja, ki ga ustvarimo na kapitalskih trgih. Kako urediti ustrezno dokumentacijo, kdaj je smiselno napisati oporoko, katero vrsto izbrati, kako je z darili... pa tudi, kako otroku, ko dopolni 18. let podariti portfelj naložb in še veliko več.

Epizodo lahko:
🎧 poslušate 
📺 gledate